Hoe het kan dat een tienjarige in Almere verdrinkt

13754666_1118504441540861_6534782297355323929_nIn Almere verdronken in de Hoge Vaart in juli 2005 de jongetjes Sonny en Alison. Nu 2016, bijna tien jaar later, verdrinkt in de Lage Vaart Diornyschya.

Het is nog geen week geleden sinds de verontwaardig losbarstte over het feit dat in Almere in de lage vaart een meisje verdronk. Woede en verontwaardig maken zich van mij meester en niet alleen van mij. Een gevoel van onmacht. De vraag blijft door mijn hoofd spoken: Hoe kan het dat in Almere een meisje van tien jaar verdrinkt?

Als antwoord op die vraag duiken we terug in de tijd. In de jaren tachtig leerden kinderen met een bijdrage van het rijk via school zwemmen. Een vaardigheid die in dit waterrijkeland letterlijk een eerste levensbehoefte is. Het Rijk heeft de bijdrage hiervoor op een gegeven moment afgeschaft en dit in de handen van de gemeenten gelegd. Sindsdien is er van het schoolzwemmen weinig overgebleven. Gemeenten hebben massaal op deze post bezuinigd. Kinderen leerden dus niet meer via deze weg zwemmen.

Hierdoor ontstond het probleem dat ouders hun kinderen zelf op zwemles moesten doen. Dit bracht voor de ouders de nodige kosten met zich mee. Voor gezinnen met een laag inkomen kwam de zwemles op een lage prioriteit te staan. Zij kozen toch eerder voor de directere levensbehoeften.

In 2005 werd de gemeente Almere opgeschrikt doordat er in de Hoge vaart twee jongetjes van 5 en 6 verdronken. De gemeente Almere heeft na dit voorval subsidiegeld beschikbaar gesteld voor een zwemproject om te zorgen dat de kinderen van minima in Almere toch konden zwemmen zodat dit niet meer voor zou komen.

Dit project, wordt tot op heden door Stichting Jeugd in Beweging uitgevoerd. Ze hebben in de loop van de jaren de nodige kinderen voorzien van zwemlessen en diploma’s. Sinds zeven maanden ligt dit project echter stil. De gemeente heeft de financiering voor dit jaar nog niet toegekend en daarom blijven de wachtlijsten groeien en krijgen kinderen geen les. Veel mensen hebben bij de stille tocht van Diornyschya aangeven niet bekend te zijn met de stichting. Vanwege de beperkte financiering waardoor niet alle kinderen gebruik kunnen maken van de regeling en de angst voor de groei van wachtlijsten kreeg de stichting de opdracht niet te adverteren.

Diornyschya was een van de kinderen op deze wachtlijst en had bij normale doorgang nu een zwemdiploma gehad. We zijn tien jaar verder opnieuw verdrinkt er een kind om dezelfde reden. De vraag rijst dan ook op welke termijn deze lessen weer doorgang kunnen hebben. Verschillende mensen in Almere zijn al begonnen met facebook acties. De stichting Jeug in Beweging praat aankomende maandag weer met de gemeente. Ik ben zelf heel benieuwd wat hieruit voorkomt